KOLIKO VIŠE JE PREVIŠE


Suspenzijski BASE Jumping

U svijetu se razvija novi oblik BASE-a u kojoj se padobran pričvršćuje direktno na skakačeva leđa- s metalnim kukama, odnosno piercingom.

Objavljeno PIŠE: K.Lujak/Outsideonline FOTO: Josh Miramant/Extremity Project
FacebookTwitterEmail

Suspenzijski BASE kombinira drevne piercing metode s padobranstvom. Umjesto da padobran spremate u ruksak i nosite na leđima, on se kukama pričvršćuje direktno na kožu. Ideju je prije dvije i pol godine razvio Stanislav „Stas“ Aksenov, Rus koji godinama živi na Tajlandu, a novu verziju ovog ekstremnog sporta do sada je probalo 11 osoba.

Među njima je i Amerikanac Josh Miramant, na fotografijama, koji se samo 22 dana od prvog BASE skoka bacio u novu vrstu padobranstva. Prije skoka Aksenov mu je kuke zakačio na gornja leđa te pričvrstio padobran. Oprema se skida odmah nakon skoka, no tragovi piercing su jasno vidljivi budući da kuke ostavljaju do nekoliko milimetara duboke krvave rane.

– Začuđujuće je koliko koža može podnijeti tereta. U početku sam mislio da će pritisak uslijed skoka i razvijanja padobrana razrezati kožu, no nije. I ne boli toliko, jednostavno osjetite olakšanje kada se padobran razvije.- kazao je Miramant.

Thailand-BASE

Na pitanje zašto bi uopće itko imao potrebu padobran nositi na kožu, umjesto u ruksaku na leđima, Aksenov odgovara da tako slamaju svi instinkti.

– Kada skočite, adrenalin je mnogo jači što osjet leta čini puno profinjenijim. U zraku ste vi i tkanina padobrana i ništa više.- kazao je.

S druge strane, još uvijek nisu poznate posljedice koje na zdravlje može ostaviti bavljenjem suspenzijskim BASE-om.U principu je nemoguće ocijeniti koliko sile prenosi padobran na leđa i kožu s obzirom na visinu s koje se skače te koliko je sile potrebno da uzrokuje rupturu kože.

Aksenov kaže kako iz dosadašnjih eksperimenata smatraju da je potrebno oko 200 kila kako bi se potrgala samo jedna kuka na leđima, stoga se u skokovima koristi četiri do šest kuka na kojima je raspodijeljen teret.