AERO FEŠTA


Gliding kup u Sinju

Na aerodromu se odvijaju slijedeće aktivnosti: motorno letenje, padobranstvo, jedriličarstvo, zmajarstvo i modelarstvo i to sve do 22. svibnja.

Objavljeno PIŠE: K.Lujak FOTO: Aeroklub Sinj
FacebookTwitterEmail

U želji da potakne razvoj zrakoplovnog jedriličarstva Aero klub Sinj odlučio se na organizaciju natjecanja koje će omogućiti većem broju pilota da upoznaju čari natjecateljskog letenja. Zbog veoma povoljnih meteoroloških prilika i slobodnog zračnog prostora športsko natjecanje Sinju se održava Gliding cup.

Natjecanje se održava na aerodromu u Sinju koji se koristi za zrakoplovno-sportske djelatnosti i na njemu djeluju aeroklubovi Sinj, Split, Vitar i Graviton. Na aerodromu se odvijaju slijedeće aktivnosti: motorno letenje, padobranstvo, jedriličarstvo, zmajarstvo i modelarstvo i to sve do 22. svibnja. Proglašenje pobjednika zakazano je za četvrtak 15. lipnja.

O zrakoplovnom jedriličarstvu

Zrakoplovno jedriličarstvo je vrlo rašireni šport u svijetu, a glavna odlika jedrenja je let bez motora, koji može trajati i po nekoliko sati te mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara u jednom preletu (ovisno o vremenskim uvjetima, ali i vještini pilota).

Budući da nema vlastiti motor, jedrilica najčešće uzlijeće pomoću aerozaprege. Dakle, pomoću vučnog užeta se pričvrsti za avion koji je zatim uzdigne do željene visine. Tada pilot jedrilice otkači jedrilicu od aviona i nastavlja slobodan let dok se avion vraća natrag na aerodrom.

Način upravljanja jedrilicom je gotovo posve isti kao i kod aviona, izuzev toga što nema motor. Način na koji se zadržava u zraku je sličan onome kod zmajeva i paraglidera, ali mogu duže izdržati u zraku i prijeći veće udaljenosti.

U sportskim natjecateljskim disciplinama zrakoplovnog jedriličarstva natjecatelji se rangiraju po vremenu, brzini ili duljini preleta, ovisno o zadanoj disciplini natjecanja.