TKO KAŽE DA SE NE MOŽE


Walltopia među svjetskim liderima

Osnovali su je 1998. godine dvojica prijatelja iz srednjoškolskih dana Ivaylo Penčev i Metin Musov te je polako pretvorili najvećeg proizvođača umjetnih stijena na svijetu.

Objavljeno PIŠE: K.L/Bloomberg FOTO: Walltopia/Fothia Zagreb
FacebookTwitterEmail

Britanski poslovni dnevnik Bloomberg nedavno je u velikom tekstu predstavio poslovanje bugarske tvrtke Walltopia. Iskusnim penjačima sigurno poznata, tvrtka koja se bavi dizajniranjem, proizvodnjom i postavljanjem umjetnih stjena toliko je napredovala od svog osnutka da je postala svojevrsni fenomen. Osnovali su je 1998. godine dvojica prijatelja iz srednjoškolskih dana Ivaylo Penčev i Metin Musov te je polako pretvorili najvećeg proizvođača umjetnih stijena na svijetu s postavljenih 232 tisuće 257 metara kvadratnih površine u više od 50 zemalja. Danas zapošljavaju 650 ljudi u jednoj od najsiromašnijih zemalja Europske Unije.

urban2

– U početku nije bilo lako, ali znao sam da ćemo na kraju uspjeti.- kazao je za Bloomberg Penčev opisujući svoj put do uspjeha.

Stijene su se nekada sastavljale na licu mjesta s čeličnom konstrukcijom koja je morala biti zavarena, presvučena staklenom vunom i još jednim slojem betona. Sastavljanje jedne takve stijene trajalo je neizmjerno dugo, no s vremenom kako je rasla i potražnja budila se i industrija dizajna. Danas su to zidovi s jarkim bojama,kombinacijama ravnih panela,oštrih rubova i 3D naborima.

Jednu njihovu stijenu bilo je moguće isprobati na prošlogodišnjem  Fothia boulder open natjecanju za čije potrebe je bila friško postavljena.  Inače se nalazi se unutar Zagrebačkog velesajma.

1888872_772158472825223_8249268228227983870_o