KAKO PREPOZNATI DOBRU OPREMU


Karabiner naš svagdašnji

U kratkom pregledu donosimo upute na što obratiti pozornost prilikom kupnje kompleta i karabinera.

Objavljeno PIŠE: K.Lujak FOTO: Tom Dubravec / CROPIX/Petzl
FacebookTwitterEmail

Karabineri čine osnovnu penjačku opremu, uz kvalitetno uže i dobre sportske penjačice bez kompleta nije moguće postaviti željeni smjer. Iako većina novih penjača u avanturu na stijeni krene putem top ropea, uvijek dođe vrijeme za osamostaljivanje i postavljanje smjerova. Tada treba opremu obogatiti s nekoliko kompleta što otvara vrata raznim dilemama.

Karabineri variraju bojom, kvalitetom, cijenom ali i načinom upotrebe. Određeni više odgovaraju jednima, dok drugi penjači pak preferiraju različite za istu upotrebu.Ono što je važno, jest da svaki od njih ispunjava svoju ulogu onda kada ih se koristi prema namjeni i u skladu s uputama. Tu najviše mislimo na sigurnosne razloge, a razumijevanje njihovih slabih i jakih strana olakšava korisnicima odabir najoptimalnijeg za uvjete koji im trebaju. U kratkom pregledu donosimo upute na što obratiti pozornost prilikom kupnje kompleta i karabinera.

Karabineri su napravljeni tako da opterećenje podnose duž glavne osi, sa zatvorenim vratašcima i zaključanom ručicom.

karabiner

Jedino tako podijeljeno opterećenje na glavnu os sa zatvorenim vratima je prikladno za vertikalne aktivnosti. Opterećivanje karabinera na drugačije načine može biti opasno.

karabineri_lose

Pri kupnji karabinera, kao i svake opreme, važno je detaljno pročitati specifikacije. Naravno, ukoliko dileme postoje osoblje trgovine trebalo bi ih znati umanjiti, no ukoliko ni nakon dobivenih informacija ne budete zadovoljni, savjet možete potražiti online. Penjačka zajednica vrlo je aktivna,a recenzije postoje i o najmanjim komadima opreme.

Ono što želite spriječiti jest otvaranje vratašaca što direktno ugrožava život budući da se uvelike povećava mogućnost da uže ispadne iz karabinera. Također, najčešća pogreška je loše zaključavanje što opet uslijed korištenja s drugom opremom može dovesti do otvaranja.

Što se tiče specifikacija, osnovu čine tehnički detalji jer će dati informacije o svakoj osovini, obliku, načinu zaključavanja, pozicioniranju, jačini i sličnome. Također, uz svaki karabiner potražite i opis o preporučenom načinu korištenja gdje ćete saznati više o opremi koja najbolje ide uz određeni karabiner.

karabiner_3