Svjetla za bicikle


Čuvaju glavu i novčanik

Objavljeno PIŠE: Tihomir Pavković FOTO: promo
FacebookTwitterEmail

Pomicanjem sata na zimsko računanje vremena skratio se dan stoga smo i mi odlučili danas pisati o svjetlima za bicikle.

Postoji više razloga za noćno bicikliranje, možda vam radno vrijeme ne dozvoljava rekreaciju po danu, patite od nesanice, ili iz sušte potrebe, ili vam je možda vožnja po noći privlačnija zbog manje gužve u prometu. Međutim, vožnja noću zahtjeva posebnu opremu, od katadioptera, odjeće žarkih reflektirajućih boja pa do možda najvažnijeg dijela opreme – svjetala za bicikle.

Osim praktičnosti i sigurnosti svjetla za bicikle su obvezna i po zakonu. Naime, zakon nalaže da biciklisti koji sudjeluju u prometu po mraku ili smanjenoj vidljivosti su obvezni imati prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo, u suprotnom riskirate kaznu od 300kn.

Kakva svjetla izabrati?

Pojedini modeli gradskih bicikla su opremljeni svjetlima pokretanim dinamom, jedini nedostatak takvih svjetala su što pri stajanju svjetla ne rade.

Stoga su najbolji izbor ipak svjetla na baterije.  Pri kupnji treba pripaziti na životni vijek baterija koji je obično specificiran na samom proizvodu. mogu se nabaviti i svjetla koja se pune putem USB-a, kojima od održavanje predstoji tek pravovremeno punjenje.

Ovisno o vašoj potrebi svjetla za bicikle se dijele na bljeskalice i na svjetla koja zapravo osvjetljavaju cestu ili put.

Bljeskalice su mala svjetla koja samo poboljšavaju vašu uočljivost u prometu, odnosno bljeskalice ne osvjetljavaju cestu. Cijene bljeskalica se kreću od 30-ak kuna pa nadalje, a ovo su neki od modela:

RMS prednja bljeskalica – 45 kuna;

RMS stražnja bljeskalica – 45 kuna;

RFR DIAMOND HQP, stražnja lampa, crvena – 79 kuna;

Numen Mini Combo(prednje i stražnje), crna – 99,99 kuna

RMS set (prednje i stražnje) – 99 kuna;

Specialized STIX Sport Combo (prednje i stražnje) – 449 kuna.

Svjetla koja osvjetljavaju put pred vama nešto su skuplja, a cijena ide gore ovisno o jačini svjetla, te ima li u setu i punjivu bateriju. Cijene se kreću od 100-injak kuna pa nadalje, a evo i nekoliko modela:

RMS svjetlo, 1 Watt (prednje i stražnje) – 110 kuna;

Topeak HighLite Combo II (prednje i stražnje) – 179 kuna;

Svjetlo CREE 1*T6 – 279 kuna;

Svjetlo CREE 2*T6 – 329 kuna.

Ukoliko vam ovi modeli nisu dovoljni cijelu ponudu možete pogledati ovdje, a nije na odmet ni prošetati ili dopedalirati do Extreme shopa u Splitu gdje ćete pronaći veliki izbor svjetala za bicikle po povoljnim cijenama, a njihovo profesionalno osoblje rado će vam pomoći pri izboru.