MOŽDA ZATREBA


Alcoho-Lock spriječava da vozite bicikl pijani

Za bicikliste koji se voze s više od 0,5 promila alkohola u krvi ili su pod utjecajem droga ili lijekova koji utječu na njihove psihofizičke sposobnosti, kazna je 500 kuna.

Objavljeno PIŠE: K.Lujak/Japantrends FOTO: Japantrends
FacebookTwitterEmail

Zakonom o sigurnosti u prometu na cestama biciklistima je, kao i vozačima motornih vozila, zabranjeno voziti pod utjecajem alkohola. Za bicikliste koji se voze s više od 0,5 promila alkohola u krvi ili su pod utjecajem droga ili lijekova koji utječu na njihove psihofizičke sposobnosti, kazna je 500 kuna.

U Njemačkoj,primjerice, da bi se biciklista zbog pijanstva proglasilo “potpuno nesposobnim” za vožnju, on mora imati 1,6 promila alkohola u krvi. U tom slučaju on svoj bicikl mora ostaviti na parkiralištu, a sudjelovanje u prometu mu je zabranjeno. No već i kod 0,3 promila biciklisti riskiraju kaznenu prijavu zbog pijanstva – primjerice, u slučaju da su bili umiješani u neku prometnu nezgodu, vozili vrludajući ili se ponašali upadljivo na neki drugi način

Iako se Zakon u Hrvatskoj ne provodi kao u Njemačkoj, gdje policija u redovnim dnevnim kontrolama zaustavlja bicikliste kako bi provjerila jesu li pod utjecajem ili ne,možda jednog dana ipak doživimo taj scenarij.

No, i bez kontrola, zbog vlastite sigurnosti, možda bi mogli početi primjenjivati izum japanske tvrtke KOOWHO. Riječ je o lokotu za bicikl koji spriječava bicikliste da voze pod utjecajem alkohola.

U sebi ima intergriranu Bluetooth vezu i senzor za alkohol te radi na principu Android aplikacije. Princip je jedonstavan, kada želite otključati lokot samo puhnete u njega, a aplikacija detektira koncentraciju alkolola. Lokot je moguće otključati čak i kada aplikacia sugerira da kući krenete pješke ili javnim prijevozom. U tom slučaju na registrirani broj šalje poruku o vozačevim namjeri da vozi pijan.

alcoho-lock-2