Čari planine


Upoznajte Velebit

PK Gorštak u rujnu organizira 5-dnevnu planinarsku turu

Objavljeno PIŠE: Merien Ilić FOTO: Marko Katić
FacebookTwitterEmail

U organizaciji Planinarskog kluba Gorštak od 9. do 14. rujna održat će se “Highlander Velebit”, petodnevna planinarska tura na kojoj će sudionici savladavati uzbudljivu stazu dugu 104 km.
Staza prolazi kroz ljepote čak dva nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu te kroz park prirode Velebit. Planinari će sa starta u Zavižanu u etapama krenuti unaprijed određenom stazom prema cilju koji se nalazi u Starigradu, a cjelokupni put trebaju proći u 5 dana noseći vlastitu opremu i osnovne namirnice.

velebit
– Ovo događanje nije namijenjeno isključivo dugogodišnjim planinarima i rekreativcima, već je zanimljivo i poticajno i za početnike koji će na siguran način doživjeti sve čari planinarenja. Staza kojom se prolazi je na određenim mjestima zahtjevnija, no uz prave pripreme čak i oni kojima je planinarenje nepoznanica mogu stići do cilja. Za sigurnost sudionika, osim medicinskog osoblja, brinut će HGSS – kažu organizatori koji su osmislili ovu turu radi promoviranja zdravog načina života kroz kretanje i boravak u prirodi te edukacije javnosti o sigurnom planinarenju. Vjeruju da će se Hrvatska zahvaljujući Highlanderu u narednim godinama pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i uvrstiti se na listu svjetski priznatih godišnjih događanja tog tipa.

velebit2
Kotizacija za sudjelovanje na Highlander Velebit iznosi 950 kuna te uključuje ukupno tri topla obroka, suhe obroke i vodu koji će se nalaziti na odmorištima diljem staze, transport do starta te medalju i certifikat za svakog sudionika koji prođe cijelu stazu. Natjecanje ima i humanitarnu notu, pa će se 50 kuna od svake startnine donirati za obnovu skloništa Vlaški Grad u Paklenici.
Prijave su na http://www.highlander.rocks/