Od zore do sumraka


Ukroćena Cetina

Ekipa Split Adventure kajacima se spustila rijekom od izvora Glavaš kraj sela Cetina do ušća u Omišu

Objavljeno PIŠE: Merien Ilić FOTO: splitadventure.com
FacebookTwitterEmail

Čarima krške ljepotice rijeke Cetine teško je odoljeti kada jednom doživite ovaj biser prirode. Četveročlana ekipa avanturista iz Splita dobro poznaje ovu rijeku, no svaki posjet njoj donese im neki novi doživljaj, novu ljubav. Tako je bilo i proteklog vikenda kada su se Duje Koceić, Marin Višić, Mijo Santrić i Karlo Ružić iz agencije Split Adventure, koja se bavi pustolovnim turizmom, upustili u pravu avanturu prešavši Cetinu od njezina izvora do ušća, i to kajacima.

cetina8
– Dugi niz godina dolazimo na Cetinu, što poslom, što guštom, bavimo se kanjoningom, slobodnim penjanjem, kajacima i drugih oblicima pustolovnih aktivnosti, a ideja da prijeđemo Cetinu kajacima rodila se odavno. Konačno se sve poklopilo. Bio je to izazov, čisti gušt da prijeđemo nešto više od sto kilometara od izvora Glavaš kraj sela Cetina do ušća u Omišu. I bilo je odlično, dojmljivo i prelijepo. Kao da smo je prvi put vidjeli – pričaju nam momci koji su na svoje jednodnevno putovanje krenuli prije zore, netom što je jaka kiša prestala, a jugo utihnulo.

cetina2
Od vrela do ušća rijeka vijuga dalmatinskim kršom stvarajući prekrasne krajolike koje su momci doživjeli kajacima, plastičnim koje su koristili u mirnijem, gornjem toku Cetine, te gumenim u donjem dijelu rijeke. Bilo je tu i hodanja kroz kanjon nakon Zadvarja, nakratko i plivanja u petnaest stupnjeva hladnoj vodi, zaobilaženja jednog dijela zbog hidroelekrana Peruća, Đale i Prančević, kao i nošenja kajaka na naročito opasnim dijelovima poput Oblačnika i Mlinica kraj Ježevića, uz pomoć logistike koju su im pružali Petar Santrić, Mate Brkić i Jure Benić.

cetina4
– Cetina je duž nekih 45 kilometara mirna rijeka, no ovakvu turu bismo preporučili samo iskusnima, onima koji je dobro poznaju. Treba znati da ima nekoliko opasnih dijelova, naročito dio kanjona između Blata i Zadvarja, nepristupačni ali prekrasni predio koji je i tehnički najzahtjevniji za prolaženje, te nikako nije za turiste – govore nam kajakaši, priznajući da su se iznova divili slapu Gubavica, pritocima Cetine, pogledu na masive Dinare, Kamešnice, Mosora i Biokova koji se izmjenjivao putem, pećinama skrivenim u uskom kanjonu, te društvu kornjača, riba i sove jejine s rasponom krila od čak dva metra.
– Nakon nekih trinaest sati stigli smo na kraj našeg puta. Posljednja dva i po sata veslali smo s lampama jer nas je mrak uhvatio negdje oko Studenaca. I to je bio poseban doživljaj. Cetina je zaista neodoljiva – jednoglasno su se složili avanturisti iz Split Adventurea.

cetina5

cetina6