morski vukovi


Tri puta po 600 milja

Jedrilicom od 10 metara splitsko-orebička ekipa krenula put Malte

Objavljeno PIŠE: Merien Ilić FOTO: Ivica Trojanović
FacebookTwitterEmail

Putovanje dugo gotovo dvije tisuće milja čeka ekipu morskih vukova koji su se ovog utorka otisnuli iz orebićke lučice jedrilicom Archambault M34, imena “Munjek F” na 37. izdanje Rolex Middle Sea, poznate jedriličarske regate u Sredozemlju.
Posadu broda koji je u vlasništvu Dustom Sails-a, čine Duško Tomić, Zoran Marić, Darko Prižmić, Tonći Bogoje, Goran Martinović, Bruno Đidara dok se Hrvoje Opačak priključuje naknadno u La Valetti. Njih očekuje 600 milja odnosno četiri dana dug put preko Jadrana, kroz Otrant, uz Kalabriju i Siciliju do Malte i njenog glavnog grada La Valette pod čijim drevnim zidinama se očekuje stotinjak brodova iz najmanje 20 različitih zemalja svijeta.
Regata starta 22. listopada, a duga je 606 milja (kreće od La Valette preko rta Capo Passero na jugu Sicilije do Messine na sjeveru. Dalje okreće oko vulkanskog Strombolija do otoka Favignana na zapadu Sicilije, te preko otoka Pantellerie i Lampeduse te nakon 4 odnosno 5 dana završava gdje je i počela. Ova regata privlači široku paletu natjecatelja i jedrilica pa se tako i ove godine očekuje šaroliko društvo od svjetskih prvaka i profesionalnih jedriličara do „običnih“ morskih zanesenjaka; od elegantnih klasika do najmodernijih superbrzih jurilica. S obzirom na lokaciju, regata je pravi izazov za posade koje se često moraju nositi sa nepredvidljivim i teškim uvjetima Scila i Haribda Sredozemlja.
Ekipa inače čine momci iz splitskog Labuda čije boje i brane, te trojka iz PŠU Peliška jedra iz Orebića. Tek da se zna, posada će nakon regate, natrag u Orebić istim putem dugim 600 milja. Nismo ni sumnjali!