GSS


Stijenska vježba na hvarskom penjalištu

Ozbiljne pripreme za ljetnu sezonu

Objavljeno PIŠE: M.Ilić FOTO: HGSS
FacebookTwitterEmail

Zahtjevnu vježbu spašavanja ozlijeđenog penjača s 50-metara visoke stijene na lokaciji penjališta Pandolovica kraj Milne na Hvaru izveli su proteklog vikenda pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, u sklopu priprema za ljetnu sezonu. Tijekom dva dana, dvadesetak pripadnika HGSSa Split i suradnika iz Ispostave Hvar vježbalo je razne tehnike spašavanja,  tehnike rada sa nosiljkama, sisteme za spuštanje i podizanje, izrade sidrišta, uz glavnu, stijensku vježbu.

Spomenuto penjalište nalazi u neposrednoj blizini mjesta Milna sa kojeg puca prekrasan pogled na istoimenu uvalu.  Stijena ima jako veliki potencijal za razvoj ovog penjališta, jer pokriva različite vrste penjanja (ploče, prevjese, stropove…) a kroz tridesetak smjerova različitih težina (4b do 7b), te se može penjati tijekom cijele godine.

hvar2

– Hvar je destinacija visokog rizika zbog brojnih mogućnosti za pustolovni turizam, razvedenosti mjesta, strmih litica, kao i povećanog broja turista tijekom ljetnih mjeseci kada dolazi i do većeg broja nesreća. Nakon Mosora i Cetine, na Hvaru bilježimo najveći broj akcija spašavanja, čak i noćnih, odnosno helikopterskih, pa nam je cilj podignuti sigurnost na tom otoku na što veću razinu, uključujući i lokalno stanovništvo koje bi nam moglo pomoću slučaju nesreće – kažu iz HGSS-a.