Imotski


Povijesni zaron u Crveno jezero

Francuski speleoronilac Frederic Swierczynski priprema se za pothvat u svibnju

Objavljeno PIŠE: Merien Ilić FOTO: Nikola Vilić/HANZA Media
FacebookTwitterEmail

Nakon što su u njemu do neke dubine ronili domaći ronioci, u njega skakali base-jumperi, u svibnju će jedan od najpoznatijih svjetskih speleoronioca Francuz Frederic Swierczynski pokušati pomaknuti granice i zaroniti do samog dna Crvenog jezera čija dubina u tom periodu zna iznositi od 270 do 300 metara.
Pripreme za ovaj zarom su počele još u listopadu, dolaskom Francuza i njegove ekipe u Imotski, te sastankom s HGSS-om, Ronilačkim klubom Crveno jezero i Turističkom zajednicom Imotski koja će biti nositelj projekta s hrvatske strane.
Uoči samog zarona najavljenog za 5. svibnja, uslijedit će probni zaroni kao i spuštanje zahtjevne opreme poput ronilačkog zvona, postavljanje vitla i žičare, a Francuzima će asistirati članovi HGSS-a, speleoroniteljica Petra Kovač Konrad te članovi RK Crveno jezero.
Naravno, ovaj pothvat popratit će snimanje dokumentarca, kao i medijski izvještaju inozemnih ekipa iz Francuske.
U sufinanciranje ekspedicije (osim TZG Imotski) uključili su se i TZ Splitsko-dalmatinske županije kao i HTZ preko svog ureda u Parizu.
Prethodno je, 1998. godine, u Crvenom jezeru organiziran zaron od strane članova HPD Imotski i RK Crveno jezero. Spuštanje i zaron snimani su za potrebe dokumentarnog serijala „Dubine“ autora Stipe Božića, kada su zaronili Tonći Najev (101 metar) i Luka Kolovrat (52 metra). Potom je iste godine na 181 metar zaronioThomas Berend u sklopu međunarodne speleološke ekspedicije.
Nakon toga u organizaciji TZ Imotski i RK Crveno jezero bilo je nekoliko zarona u Crveno jezero, a u jesen 2013. do dna jezera spuštena je mini podmornica (ROV) koja je stigla do 255 metara dubine.

frederic
Frederic Swierczynski, facebook

Frederic Swierczynski je jedan od najboljih svjetskih speleoronilaca, učenik Gigija Casatija. Ronio je više puta u Hrvatskoj, a među posljednjim zaronima bili su oni nedavni u sklopu istraživanja rijeke Zrmanje.