peliška jedra


Morski vučići čuvaju tradiciju grada kapetana

Nakon dugo vremena pokrenuta je škola jedrenja za djecu u Orebiću

Objavljeno PIŠE: Merien Ilić FOTO: Ive Trojanović
FacebookTwitterEmail

Posljednjih mjeseci pred Orebićem se ponovno bijele mala jedra optimista, polaznika nedavno pokrenute škole jedrenja za djecu pri Pomorsko športskoj udruzi Peliška jedra. Vijest o početku rada ove školice, prve ikad pokrenute pri ovoj udruzi, Orebićani su dočekali s oduševljenjem, presretni što se nastavlja slavna orebićka tradicija koju su kroz povijest ispisivali pomorski kapetani, mornari i jedriličari.

peliska5

Prethodna generacija djece krotila je vjetar i valove pod paskom jednog privatnog kluba, no njihovim odrastanjem, te zauzetošću trenera, mala jedra pomalo su, nažalost, iščezla iz Pelješkog kanala.
– Već dugo vremena razmišljamo o pokretanju škole jedrenja za djecu i evo konačno smo uspjeli. Imamo desetak djece od 8 do 15 godina. Tu je osam optimista, a klub je svojim sredstvima nabavio suha odijela, pa djeca imaju uvjete baš kao i u najvećim hrvatskim klubovima. Na raspolaganju nam je i montažna kućica od 12 kvadrata što je, priznajem, jako skromno, ali za početak smo zadovoljni. Djeca su već krenula na regate i zauzela odlična mjesta…Ma potencijala itekako ima, pa njima je jedrnje u genima. Ipak su oni potomci obitelji starih kapetana i jedriličara – govori nam Hrvoje Opačak, voditelj škole jedrenja od koje su najbliže tek one u Makarskoj i Dubrovniku.

peliska6

Vjeruje kako će njegovi školarci krenuti miljama slavnog kapetana Branka Pešuta, legende pelješkog jedrenja, koji je i osnovao klub ‘Peliška jedra’ i proslavio svoj grad jedreći na svom čuvenom brodu ”Manu Pokiju” kojim je osvajao naslove brojnih regata i titula državnih prvenstava.
Ono što njegovim nasljednicima pod malim jedrima treba je potpora svih orebićkih struktura kako bi njihova mala škola opstala.

peliska

peliska2