Nova utrka


Jeste li spremni na Satarluk?

Mosoraške sikire priređuju zanimljivu trail utrku po Kozjaku i šire

Objavljeno PIŠE: M.ILIĆ
FacebookTwitterEmail

U organizaciji Odsjeka planinskog trčanja HPD Mosor 9. rujna planinarskim stazama Kozjaka održat će se trail utrka Kozjački satarluk, koja je uvrštena kao dio Dalmatinske trail lige.
Natjecatelje čekaju tri kategorije, od 10, 25 i 35 kilometara sa ciljem u Klisu. Mala staza namijenjena je šetačima, planinarima, rekreativcima i svima onima koji uživaju ili bi se željeli okušati u planinarenju.i kretanju po planinskom terenu tipičnom za ovi kraj. Orijentacija je jednostavna, staza je jednosmjerna i cijela označena oznakama organizatora.

klis
– Start male utrke je sa tvrđave Klis odakle kreće stazom do Gornjih Rupotina, potom se penje do vrha Sv. Jure, gdje se pruža jedan od ljepših pogleda na Split, otoke i širu okolicu. Sam lokalitet je bogato arheološko nalazište, a trkače tu čeka okrepa. Slijedi blagi spust križnim putem do prijevoja Blaca, stazom ispod Bobanove grede, pa dalje do Klisa. Staza je duga 10km i sadrži 500m kumulativnog uspona, a laganom šetnjom uz odmore prođe se za 3 sata – kažu organizatori koji će za one koji bi stazu možda prošli u pratnji, organizirati planinarske vodiče iz splitske stanice.
Srednja i velika staza namijenjene su iskusnim natjecateljima i rekreativcima. Srednja prolazi duž cijelog Kozjaka, a velika usim Kozjaka, prolazi i preko planine Opor u trogirskom zaleđu. Srednja staza je duga 25km i sadrži 1200m kumulativnog uspona, a velika koja kreće iz Labina Dalmatinskog duga je 35 km, a čini je 1850m ukupnog uspona.
Obje staze prolaze vrlo atraktivnijim predjelima gdje se izmjenjuju razni tereni od tehnički zahtjevnih staza krškog terena, golih travnatih trčljivih dionica, do staza kroz šume poznate kozjačke česmine i maginje. Cilj svih staza je kliška Tvrđava. Prijave su na stotinka.hr do 3. rujna.