Put u središte škoja


Guštamo u korčulanskom podzemlju

Ekipa iz ADIPA-e redovito se spušta u 80-metara duboku jamu

Objavljeno PIŠE: Tanja Giovanelli FOTO: Anđela Šćepanović
FacebookTwitterEmail

U toj se mračnoj rupi nalaze posebni sustavi koje mi otkrivamo, spoznajemo neke nove vrste, istražujemo nepoznato… Ovdje smo već pronašli nekoliko endemskih vrsta, a s ozbiljnim istraživanjem još nismo ni počeli – uzbuđeno će Roman Ozimec, agronom, biolog i speleolog, na čelu skupine od deset znanstvenika volontera koji su čišćenjem zapuštene jame u uvali Stračinčici na otoku Korčuli proteklog tjedna počeli s prvim istraživanjem ovoga vrijednog lokaliteta, ističući kako ih životna želja za spoznajom tjera da se zavlače gdje drugi neće.
Duboka više od osamdeset metara, ova uska okomita jama, s površine jedva zamjetna, po bočatom svojstvu vode jedna je od četiriju sličnih na Korčuli, odnosno među dvjestotinjak speleoloških objekata ovog otoka. Njihov je potencijal najzanimljiviji znanstvenicima okupljenima u Društvu za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA), koji, kako navodi Ozimec, zadnjih desetljeća posvećeno rade na istraživanju i promoviranju korčulanskoga prirodoslovnog blaga.
Sve je, kaže, počelo još devedesetih godina, kada je s Korčulaninom Milanom Vojinovićem počeo istraživati tamošnje geomorfološke lokalitete, pa iako je jama u Stračinčici otkrivena još šezdesetih godina, te je jedna od najdubljih anhijalinih staništa u državi, zbog skromnih se sredstava njezino istraživanje do danas odgađalo.
Na ime čišćenja višegodišnjih naslaga otpada kojim je bila zatrpana, tek su nedavno, kaže, dobili potporu Hrvatskih voda, te u suradnji s inicijativom “Čisto podzemlje”, koja im je posudila potrebnu opremu, ovih dana počeli s istraživanjem.
– Nismo se mogli spustiti u jamu dok se smeće ne raščisti jer bi nam ono visjelo nad glavom i prijetilo urušavanjem. A na dubini od 46 metara, gdje počinje četrdeset i jedan metar dubok stup vode, dok u mraku visiš o konop, nije ti svejedno hoće li se odlomiti kakav komad smeća pa sa sobom povući i kamenje – iskreno će naš sugovornik, navodeći kako su u četiri dana iz jame iznijeli pedesetak vreća otpada, pa očekuju kako će jama uskoro biti spremna za daljnje istraživanje.
– Za ovakve je projekte uvijek teško pribaviti novac, pa mi to sve odrađujemo iz čiste ljubavi i bez ikakve naknade, jer u tome jednostavno uživamo. Ovaj put spavamo u vatrogasnom domu u Korčuli, ali moram kazati kako i ovdje imamo fenomenalne domaćine – zadovoljno će hrabri znanstvenik, pohvalivši susjede koji im i sami pomažu te o njima, dodaje, dobro vode brigu.
– Donose nam marendu, ručak, vino… ne puštaju nas na miru dok to ne pojedemo. Atmosfera je zaista odlična, vrijeme nam je naklonjeno i mi smo vrlo sretni i uzbuđeni zbog budućih otkrića, jer se u ovakvim jamama obično nalazi egzotična i često za znanost potpuno nepoznata podzemna fauna – ističe ovaj istraživač, navodeći kako nam sve te spoznaje svima mogu biti na dugoročnu korist.
Postoje, dodaje, apsolutne stvari, koje imaju apsolutnu korist, pa u neprocjenjivoj vrijednosti makar jedne endemske vrste on i kolege, kaže, nalaze svoju motivaciju za rad.
Kako doznajemo, nakon odrađenog posla u ADIPA-i planiraju sastaviti izvješće s videomaterijalom koje će, kao i dosadašnje opise korčulanskih lokaliteta, objaviti u lokalnim glasnicima, ali i elitnim međunarodnim znanstvenim časopisima. Prema riječima našeg sugovornika, u planu je i izrada karte jama i spilja ovog otoka, uz detaljan opis i nacrte koji će zainteresiranim posjetiteljima poslužiti kao uvid i vodič kroz ovaj znanstveno-turistički potencijal.

jamaaa