Novi mosoraši


Diplomirali mali planinari

Završena još jedna Mala planinarska škola

Objavljeno PIŠE: Merien Ilić FOTO: HPD Mosor
FacebookTwitterEmail

Podjelom diploma jedanaestoro djece proslavilo je službeni ulazak u veliku obitelj planinara. Najnovija je to generacija upravo završene Male planinarske škole koja se petu godinu zaredom održava pri HPD Mosor.

malacka
U njoj su djeca osnovnoškolskog uzrasta, uz stručno vodstvo planinarskih vodiča, sportskih penjača, speleologa, instruktora HPS-a te pripadnika HGSS-a,učili o ljepotama prirode i planina, njihovom prirodnom i kulturnom blagu, sigurnom kretanju i boravku u istima, a sve sa ciljem podizanja samopouzdanja djece i poticanja zdravog načina života uz razvijanje ekološke svijesti od najranije dobi.
– Bila je to sjajna školica! Najmlađa polaznica Korina je imala 6 godina, a došla praviti društvo sestri Ingrid koja ide u 5. razred. Na kraju se Korina išla na svaki izlet, uvijek je bila na početku kolone i totalno se zakačila da je mama morala i nju upisati u školu. Neka djeca su prevladala svoje strahove i uspjela odraditi neke situacije za koje su mislili da ne mogu, a otkriveni su i novi talenti. Primjerice, jedna curica je zagrizla za penjanje, pokazala se nevjerojatno spretna, a jedan dečko, apsolutno oduševljen sa jamama i speleologijom, pa vjerojatno imamo budućeg speleologa – rekla nam je voditeljica škole Ivana Radonić.

spasavanje
Mala planinarska škola sastojala se od predavanja u društvenim prostorijama, a tijekom pet nedjelja djeca su uživala u planinama (Mosoru, Primorskoj Kosi, Omiškoj Dinari i Kozjaku), a penjala su se i mosorovoj boulder dvorani na Mertojaku.
Svi uglas su se složili da je to bilo odlično iskustvo koje im je donijelo nova prijateljstva, nove dogovore za izlete, te otkrilo čari avanture u prirodi.

jama