aeroavantura


Nakon 15 minuta letenja ne možeš skinuti osmijeh

Naša novinarka se provozala s pilotom Jakovom Matkovićem u zrakoplovnoj jedrilici Aerokluba Split koji iduće godine slavi 90 godina postojanja

Objavljeno PIŠE: Tanja Zebić Gattin FOTO: Vladimir Dugandžić/EPH
FacebookTwitterEmail

Samo avanturist i novinarka na zadatku mogu pristati voziti se u zrakoplovu bez motora i to onom za izvođenje akrobatskih figura. U zrakoplovnoj jedrilici vezanoj konopom za avion i par stotina metara iznad tla, na mom prvom letu u nedjelju iznad Sinja, prvo sam morala kontrolirati da me ne uhvati strah u trenucima kad smo se naglo dizali i spuštali pod naletima toplog zraka. No, kada smo se otpustili od aviona, nestala je sva buka i ostao samo čisti užitak jedrenja.

Pilot Jakov Matković odlučio nas je s 300 metara visine obrušiti prema uzletno-sletnoj stazi u Sinjskom polju. Pri brzini od 250 kilometara na sat, jedrilicu je ispravio samo pola metra od tla i projurio preko staze. Širom otvorenih očiju gledala sam kako jurimo prema tlu, dok sam istovremeno morala paziti da se ne pomaknem jer sjedim u skučenoj kabini u kojoj kao putnik ne smijem slučajno nogom pritisnuti pedalu, niti sam se usudila rukama uhvatiti za sigurnosne pojaseve da greškom ne bih potegla ručicu za otvaranje padobrana, a što se, kako su mi ranije ispričali, nekima znalo dogoditi.
Nakon 15-minutnog letenja, rekli su mi da imam isti problem kao i svi ostali, a to je da ne mogu maknuti osmijeh s lica.
U takvim letovima uživaju Dominik Bešić (26), Srđan Latinac (43), Damir Ivanišević, Đani Vrsalović (37), Duje Dvornik (21) i Frane Dvornik (20), te Ivan Matković (15), koji su na obuci za pilote zračnih jedrilica.
– Već godinama imam želju za letenjem i sada napokon za to imam slobodnog vremena. U početku su letovi zbunjujući jer puno stvari treba istovremeno savladati. No, već nakon nekoliko sati se opustiš, dobiješ osjećaj sigurnosti i da stvarno upravljaš jedrilicom. Osjećaš strujanje zraka i manje gledaš u instrumente – veli Dominik Bešić, koji je prošlog tjedna imao svoj prvi samostalni let.
U Aeroklubu “Split”, koji će sljedeće godine proslaviti 90 godina postojanja, teorijska obuka traje mjesec i pol dana, tijekom kojih su od Joška Kunca, Davora Furčića i Jakova Matkovića, koji rade u Zrakoplovnoj bazi Divulje, te od Vinka Šoljana, voditelja meteorološke službe splitskog aerodroma, učili o meteorologiji, aerodinamici, konstrukciji jedrilica, navigaciji, zakonskim regulativama… Slijedi deset sati letenja s instruktorom i još 20 sati samostalnog letenja. Tek tada se mogu prijaviti za polaganje ispita za pilota jedrilice u Agenciji za civilno zrakoplovstvo.
Ispit pred Agencijom ovog ljeta će polagati Lidija Lijić (33), svjetska rekorderka u ronjenju koja se odlučila vinuti u visine, Frane Bebić (40), Mirko Stupalo (34) i Ivica Tomaša (62), za kojeg u klubu kažu da je oduvijek želio letjeti, ali nije stizao od radnih obveza, te je čekao odlazak u mirovinu da bi ispunio svoj san.
Frane Bebić kaže da mu je obuka počela još prije tri godine. Priča da u početku samostalni letovi traju nekoliko minuta, a sada leti po nekoliko sati od brda Visoka, pa pored Svilaje, do jezera Peruča, te niz južne padine Kamešnice do Trilja.
U Aeroklub mogu doći svi stariji od 15 godina koji prođu liječnički pregled. Jakov Matković, koji je i predsjednik Aerokluba Split, kaže da im je cilj privući što više srednjoškolaca da bi ih maknuli od kompjutera i računalnih igrica.

tanja2

tanja
Novinarka Tanja spremna za let

tanja3

Vijesti iz rubrike

Vijesti iz rubrike